BØGERNE - HP vs. LOTR

 

LORD OF THE RINGS har været forbillede og indpirationskilde for det man kalder 'den moderne fantasy-genre' som har fanget manges - især unges - interesse. Blandt de mest kendte og elskede værker kan bl.a. nævnes Paolinis "Eragon", Terry Pratchetts "Discworld"-historier (mest kendt i det store udland), Tamora Pierces "Alanna" m.fl. (den måtte bare med) samt selvfølgelig J.K. Rowlings "HARRY POTTER"-bøger.

Alt inden for fantasy-genren har selvfølgelig mere eller mindre rod i Tolkiens skildringer af Midgård, men nogle gange skulle man altså tro at det var de samme personer der blev genbrugt, bare i en anden verden (som forøvrigt ligner den første til forveksling)!

Her er nogle af de mere åbenlyse ligheder mellem personer i LORD OF THE RINGS og HARRY POTTER:

 

FRODO BAGGINS og HARRY POTTER

Ok, denne her er ret åbenlys. De er begge hovedpersoner med et bemærkelsesværdigt mod, udvalgt til at kæmpe mod det onde fordi de er ualmindeligt resistente over for det.

Ud over det, så er de begge forældreløse og vokset op hos en onkel (hvor forskellige de onkler så end er) og har magiske hjælpemidler til deres rådighed (usynlighedskappe/usynlighedsring, magisk sværd/tryllestav osv.).

 

SAMWISE GAMGEE og RONALD WEASLEY

Begge er den gode ven og loyale følgesvend. Ikke så modige eller kloge, men ville gå i døden for Frodo/Harry.

 

ARAGORN og SIRIUS BLACK

Ligesom Sirius Black, anses Aragorn/Strider af mange for at være farlig. Som Barliman siger: “He's one of them rangers. Dangerous folk they are”

Sirius er eftersøgt, for et mord som han ikke har begået og både han og Aragorn gør alt hvad de kan for at beskytte Harry/Frodo og lette deres byrder.

 

BOROMIR og CEDRIC DIGGORY

Her er sammenhængen ikke helt så tydelig, men begge to har et opgør med Frodo/Harry og ender deres dage som offer for de onde, fordi de kom mellem dem og Frodo/Harry.

 

GANDALF og DUMBELDORE

Denne her er meget interessant, da mange mener at disse to ligner hinanden så meget at der kunne være tale om en og samme person!

Begge er mægtige troldmænd, med store evner både i hånd og sind. Når der er problemer er det dem som folk kommer til for at få råd. Deres rolle i kampen mod det onde er stor og de er begge rådgivere og beskyttere for Frodo/Harry - For slet ikke at tale om fysikken: begge er beskrevet som gamle mænd, med langt hvidt/gråt hår og skæg, klædt i lange kapper.

Kan man se en sammenhæng???

 

GOLLUM og DOBBY

Denne sammenligning er måske lidt langt ude, men sådan som jeg ser de to væsner for mig, har de mange ting til fælles. For det første er der udseendet. Begge er små og tynde, har store lysende øjne og grønlig hud.

Derudover lader de til at have en del psykiske problemer; Gollum er skizofren og Dobby er vist lidt af hvert (i hvert fald må han slå sig selv hver gang han har sagt en sætning). De har begge et dybt afhængighedsforhold til hovedpersonen i historien; Gollum fordi Frodo har den ring, som han er så besat af og Dobby fordi det var Harry som befriede ham fra slaveri.

Begge har en større, ond magt i ryggen på deres færden og uanset hvad er de til stor skade for dem selv og alle omkring dem. Alligevel vækker de medynk både hos de andre af historiens personer, såvel som hos læserne.

 

WORMTONGUE (Grima) og WORMTAIL (Peter Pettigrew)

Selv deres navne er stort set ens!

Begge er betroet ven/rådgiver for de gode, men arbejder i virkeligheden for en af de onde. De arbejder i det skjulte, er feje og prøver at så splid blandt de gode.

 

SARUMAN og LUCIUS MALFOY

Begge er store, indflydelsesrige troldmænd som er gået over på det ondes side og nu gør sit bedste for at skade de gode...

Samtidig, selv om alle ved at de er onde, prøver de at manipulere med folk og sætte de gode op mod hinanden. Heller ikke ved deres egne håndlangere/tjenere/slaver er de særligt søde.

 

SAURON og VOLDEMORT

Nu er vi jo så kommet til de stor-onde, som ikke gør nogen hemmelighed af sig selv og som har denne her besættelse med at overtage verdensherredømmet.

Til fælles har de at de begge har været udsat for et nederlag som har frarøvet dem deres kræfter og krop og har gjort at de fleste troede dem ude af verden. Så trak de sig tilbage til en skov (Mirkwood og et sted i Rumænien) for at samle kræfter inden næste erobring-af-verdenen-forsøg.

Blandt deres tilhængere har de begge en indflydelsesrig troldmand (Saruman/Lucius Malfoy) og de hersker med frygt, selv blandt deres egne.

 

NAZGÛL og DEMENTORER

Her har vi to ikke helt menneskelige slags væsner. De ser ikke ens ud (Nazgûl er usynlige), men til gengæld er de altid indhyllet i sorte/grå kapper så man ikke kan se dem. Hvor de kommer spreder de frygt omkring sig og de er ikke særlig velholdte blandt hverken gode eller onde.

 

 

 

Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013

Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013

 

Link mig: