Magiske planter skiller sig som regel ud fra almindelige planter ved enten at have magiske virkninger, der gør dem anvendelige f.eks. i eliksirbrygning, eller ved at besidde egenskaber som andre planter ikke gør, som f.eks. får dem til at virke mere dyriske end plante-agtige. I nogle tilfælde, som med Mandrakerne, har planterne næsten menneskelige egenskaber.
Bagsiden af de mange fantastiske egenskaber ved de magiske planter, er at mange af dem enten er giftige eller på anden måde farlige. Derfor er det meget vigtigt at omgås dem med forsigtighed og altid på forhånd undersøge hvilke forholdsregler man bør tage sig.
På trods af farerne ynder mange magikere at dyrke forskellige magiske planter, enten pga. deres nyttige egenskaber eller simpelthen bare fordi magiske planter har deres helt egen charme. De fleste magiske planter vokser bedst i dragemøgkompost, som kan købes på ethvert magisk Apotek.
Her er en kort beskrivelse af et lille udvalg af de magiske planter, som vi stifter bekendtskab med gennem J.K.Rowlings værker:
Har lange slangeagtige stængler og kan blive meget stor. Stænglerne virker nærmest som fangarme, og selv en relativt lille djævleslynge kan kvæle folk hvis den får fat i dem. Planten vokser på mørke og fugtige steder, og den vil trække sig tilbage hvis den udsættes for kraftig varme eller lys.
En tangart som findes i Middelhavet. Planten er grågrøn og slimet og ligner mest af alt rottehaler. Landdyr, som spiser af det, vil straks udvikle gæller og svømmehud mellem tæerne. Forvandlingen holder sig for mennesker i omtrent en time ved indtagelse af en håndfuld af tangen. (4, s. 459, 462 og 631)
En gruppe af flere bynke-arter. Bruges som ingrediens i eliksirer. Hos Mugglerne har den fundet anvendelse både som bittert smagsstof i alkoholiske drikke og som naturlægemiddel, f.eks. som lindring for opsvulmede fødder og mod ondt i maven.*
Plantens top er dusket og violetgrøn, men i stedet for normale rødder, har planten et menneskelignende lille væsen med bleggrøn hud. Stænglerne vokser direkte ud af hovedet på Mandraken. Mandragora-stiklingers roddel har skikkelse af en baby, som i takt med at planten vokser, også kommer i puberteten og bliver voksen. Pubertetsperioden kendetegnes ved at Mandrakerne får bumser, holder fester og prøver at hoppe over i hinandens potter. De voksne Mandraker er en hovedbestanddel i de fleste modgifte mod forvandlingsbesværgelser, da de har en kraftig ophævelsesvirkning. Der er dog visse farer forbundet med at dyrke Madraker, da det er nødvendigt at plante dem om i løbet af deres væksttid; og de, så snart de kommer op af jorden, sætter i et stort skrig. Dette skrig er dødeligt for alle som hører det. Baby-planternes skrig er slet ikke så kraftfuldt som de voksnes og derfor ikke dødbringende. Alligevel er det kraftfuldt nok til at slå enhver tilhører bevidstløs i de næste par timer. (2, s. 93 og 250)
En sjælden plante som stammer fra Syrien og som mest af alt minder om en lille grå kaktus med bylder. Dens forsvarsmekanismer er ret særprægede, idet den, hvis den forstyrres, udspyer en mørkegrøn stinkende væske fra alle sine bylder. Væsken er kendt som stinksaft og bruges som ingrediens i eliksirer. Det er dog ikke giftigt. (5, s. 204)
En plante af ranunkel-familien, som blomstrer med store blomster. Der findes flere arter; nogle har meget kønne blomster, mens andre mest er kendt for at lugte grimt. Nyserod bruges i eliksirer, og selv Mugglerne har kunnet finde ud af at udnytte nogle af dens egenskaber, da de i årtusinder har brugt den både som naturlægemiddel og gift.*
Sjælden træart. Har en interessant forsvarsmekanisme, idet den frit kan bevæge alle sine grene, og vil forsøge at banke livet ud af alt der kommer i nærheden af den. Slagpopler ses derfor plantet på steder, hvor man ikke ønsker ubudne gæster.
Går også under navnene venusvogn og vinter-erantis. Planten beskytter mod vampyr-angreb.
Mørkerød, pigget plante med lange bevægelige stængler som den fanger sit bytte med. Den er giftig og har tænder, og benytter sig af en taktik med først at ligne en uskyldig plante, for derefter at snige sine stængler rundt om sit bytte, når det ikke længere er opmæksomt på dens tilstedeværelse. Netop derfor er det en god idé at altid være meget yderst opmærksom på planten når man færdes i dens nærhed, samt at holde en god afstand til den, hvis man skal foretage sig noget andet som kræver éns opmærksomhed. (2, s. 95)
*Til afsnittene om Malurt og Nyserod er brugt Lademanns Leksikon hhv. bind 17 og 20 for informationer om planten samt Mugglernes anvendelse.
Tekst og design på denne side tilhører Thyme © 2004-2013 Personer, navne og univers tilhører J.K. Rowling © 1997-2013 |